Συχνές Ερωτήσεις

Σχετικά με τις υφασμάτινες σερβιέτες και τα σερβιετάκια:

  • Πώς χρησιμοποιούνται οι υφασμάτινες σερβιέτες και τα σερβιετάκια του Wasteless Design;

Οι υφασμάτινες σερβιέτες και τα σερβιετάκια του Wasteless Design χρησιμοποιούνται αντίστοιχα με τα συμβατικά προϊόντα ενώ παράλληλα προσφέρουν οφέλη στο περιβάλλον και στην υγεία μας. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται προσφέρουν απορροφητικότητα και αδιαβροχότητα ενώ παράλληλα αναπνέουν με αποτέλεσμα να μην προκαλούν εφίδρωση, φαγούρα και κακοσμία προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση από τα συμβατικά προϊόντα. Για αυτό το λόγο μπορείτε να τις φορέσετε ακόμη και για 8 ή και περισσότερες ώρες χωρίς ερεθισμούς. Τα φτερά κουμπώνουν κάτω από το εσώρουχο με μεταλλικό κούμπωμα και κρατούν τη σερβιέτα σταθερή στη θέση της, για μεγαλύτερη σταθερότητα επιλέξτε εφαρμοστά εσώρουχα από σταθερό υλικό (π.χ. όχι σατέν ή δαντέλα) με αντίστοιχο φάρδος στο καβάλο. Η απορροφητική πλευρά είναι αυτή με το κύριο σχέδιο και την ραφή περιμετρικά του πυρήνα και στο κέντρο της σερβιέτας, αν δεν είστε σίγουρες κοιτάξτε τις φωτογραφίες που δείχνουν με ποιόν τρόπο κουμπώνει η κάθε σερβιέτα. Αν βρίσκεστε εκτός σπιτιού χρησιμοποιήστε κάποιο αδιάβροχο νεσεσέρ/τσαντάκι για να αποθηκεύσετε την καθαρή και μετέπειτα την χρησιμοποιημένη σερβιέτα αφού αλλάξετε. Μόλις γυρίσετε σπίτι ακουλουθήστε τις οδηγίες πλυσίματος.

  • Πόσες σερβιέτες χρειάζομαι σε έναν έμμηνο
   κύκλο;

Αυτό εξαρτάτε από την ροή και την διάρκεια του κύκλου σας και το αν ξαναχρησιμοποιείτε τις ίδιες σερβιέτες στον ίδιο κύκλο. Κατά μέσο όρο θα χρειαστείτε 2-3 ανά ημέρα και  7-10 για όλο τον κύκλο σας. Τα διαφορετικά μεγέθη αντιστοιχούν σε διαφορετικές απορροφητικότητες και μήκη. Επιλέξτε small για τις μέρες με μικρή ροή, medium για μεσαία, large για μεγάλη και xl για πολύ μεγάλη ροή. Αν δεν είστε βέβαιες για το τι μεγέθη χρειάζεστε σας προτείνουμε να ξεκινήσετε με ένα σετ από διαφορετικά μεγέθη και αφού τις δοκιμάσετε να συμπληρώσετε ανάλογα με το ποιες θα σας βολέψουν περισσότερο. Σημαντικό, επιστροφές και αλλαγές δεν γίνονται δεκτές καθώς πρόκειται για προϊόν προσωπικής υγιεινής. Αν δεν είστε σίγουρες ότι το προϊόν είναι κατάλληλο για εσάς παρακαλώ παραγγείλτε αρχικά ένα τεμάχιο δοκιμαστικά.

  • Πώς πλένονται οι υφασμάτινες σερβιέτες και
   τα σερβιετάκια του
   Wasteless Design;

Πριν την πρώτη χρήση πλύνετε στο πιο μικρό πρόγραμμα του πλυντηρίου σας και στεγνώστε καλά. Αφού  χρησιμοποιήσετε τις υφασμάτινες σερβιέτες, ιδανικά όσο είναι ακόμη νωπές, τις βάζετε να μουλιάσουν σε μια λεκάνη με πολύ κρύο νερό για 8-24 ώρες. Μπορείτε να προσθέσετε σόδα ή ξύδι κατά το μούλιασμα για καλύτερο αποτέλεσμα. Έπειτα τις ξεπλένετε καλά με κρύο νερό μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό. Αν έχετε αρκετές για όλο τον κύκλο τις αφήνετε να στεγνώσουν και περιμένετε να μαζευτούν όλες μαζί για να τις βάλετε πλυντήριο στο τέλος ή τις πλένετε ενδιάμεσα αν χρειάζετε να τις ξαναχρησιμοποιήσετε. Για το πλύσιμο χρησιμοποιείστε το απορρυπαντικό της επιλογής σας στους 40-60 βαθμούς Κελσίου, δε συνιστάται η χρήση κλασικού σαπουνιού καθώς αφήνει υπολείμματα. Σε περίπτωση που οι λεκέδες επιμένουν μπορείτε να προσθέσετε κάποιο ενισχυτικό πλύσης με συστατικό το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Τα σερβιετάκια καθημερινής χρήσης δεν χρειάζονται μούλιασμα και μπορούν να μπουν κατευθείαν στο πλυντήριο.  Απλώστε έξω ή σε ζεστό χώρο και αφήστε τις να στεγνώσουν καλά. Αποφύγετε το μαλακτικό, το στεγνωτήριο και το σίδερο καθώς μπορούν να επηρεάσουν την απορροφητικότητα και την αδιάβροχότητα τους. Η σύσταση και το ph του αίματος και των υγρών διαφέρουν ελαφρά από οργανισμό σε οργανισμό και ακόμη και από κύκλο σε κύκλο και αυτό μπορεί να επηρρεάσει το πόσο εύκολα καθαρίζονται οι λεκέδες, μπορεί ακόμη και να προκληθεί αποχρωματισμός του υφάσματος. Επιφανειακές αλλοιώσεις στο χρώμα του υφάσματος δεν επηρεάζουν την απορροφητικότητα και την αδιαβροχότητα της σερβιέτας και συνεπώς ούτε τη λειτουργικότητα της.

  • Είναι υγιεινές οι υφασμάτινες σερβιέτες του
   Wasteless Design;

Οι υφασμάτινες σερβιέτες του Wasteless Design είναι κατασκευασμένες από πιστοποιημένα βιολογικά και υποαλλεργικά υλικά όπως το βιολογικό βαμβάκι, το μπαμπού, η κάνναβη, το βιολογικό βαμβάκι με διαπνέουσα επίστρωση TPU και τα μεταλλικά κουμπώματα χωρίς νικέλιο.  Δεν χρησιμοποιούνται συνθετικά υλικά που προκαλούν εφίδρωση, φαγούρα και δυσάρεστες οσμές και δεν περιέχουν ίχνη φυτοφαρμάκων, συνθετικών αρωμάτων, δισφαινόλης Α, διοξινών, γλυφοσάτη, φθαλικών εστέρων ή άλλων επικίνδυνων χημικών που βρίσκονται στα συμβατικά προϊόντα μιας χρήσης και μπορεί να προκαλέσουν ενδοκρινικές διαταραχές, γυναικολογικά προβλήματα, ακόμη και καρκίνο.* Αυτά τα χαρακτηριστικά όχι μόνο τις καθιστούν ιδανικές για όσα άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως αλλεργίες και ερεθισμούς στην ευαίσθητη περιοχή αλλά και μια πιο υγιεινή και ασφαλή επιλογή για όλες μας.

*Reusable and toxic free menstrual products report by Zero Waste Europe

  • Δεν είναι λίγο ακριβά τα προϊόντα σας;

Όχι, αντιθέτως. Πρώτον τα προϊόντα είναι πολλαπλών χρήσεων που σημαίνει ότι το κόστος αποσβένεται καθώς αντικαθιστούν προϊόντα μιας χρήσης πολύ μεγαλύτερου αθροιστικού κόστους. Δεύτερον τα υλικά που χρησιμοποιούνται έχουν επιλεχθεί με τα υψηλότερα κριτήρια και διαθέτουν πιστοποιήσεις, είναι ανώτερης ποιότητας από την πλειοψηφία όσων χρησιμοποιούνται σε αντίστοιχα επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα. Τρίτον τα προϊόντα δεν σχεδιάζονται απλά στην Ελλάδα αλλά κατασκευάζονται εδώ και όχι σε κάποια χώρα με χαμηλό εργατικό κόστος που πολλές φορές συνδυάζεται με επισφαλής συνθήκες εργασίες. Οι τιμές λοιπόν αντικατοπτρίζουν την ποιότητα, τη βιωσιμότητα και τις δίκαιες συνθήκες εργασίας ενώ παράλληλα καταβάλλεται η μέγιστη προσπάθεια ώστε να παραμένουν προσιτά τα προϊόντα στο ευρύ κοινό και να μην αποτελούν είδη πολυτελείας για τους λίγους. Δεν θέλουμε να αποκλείουμε κανένα άτομο ή κοινωνική ομάδα από την πρόσβαση σε πιο οικολογικές και υγιεινές εναλλακτικές, στόχος μας είναι να τις κάνουμε προσιτές σε όλες και όλους. Επίσης μπορείτε να βρείτε σετ πολλαπλών τεμαχίων από 3 εώς 10 τεμάχια με αντίστοιχη έκπτωση 10-25%.

  • Πώς είναι οι υφασμάτινες σερβιέτες του Wasteless Design πιο
   οικολογικές;

Όλα τα στάδια της παραγωγής και της ζωής του προϊόντος έχουν ληφθεί υπόψην με στόχο να επιφέρουν τον μικρότερο οικολογικό αντίκτυπο. Ξεκινώντας από τον σχεδιασμό του προϊόντος, το πατρόν είναι σχεδιασμένο με zero waste τεχνική ώστε να μην σπαταλούνται πρώτες ύλες στο στάδιο της παραγωγής. Οι πρώτες ύλες είναι επιλεγμένες με τα αυστηρότερα οικολογικά κριτήρια και αποτελούνται κατά κύριο λόγο από βιολογικά και φυτικά υλικά. Επιπρόσθετα δεν χρησιμοποιείται συνθετικό φλις ή παρόμοια υλικά που κατά το πλύσιμο απελευθερώνουν μικροπλαστικά που καταλήγουν στον ωκεανό με σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα. Η χρήση συνθετικών αποφεύγεται ακόμη και σε λεπτομέρειες όπως τα κουμπώματα που είναι μεταλλικά ενώ μέχρι και η κλωστή είναι από βιολογικό βαμβάκι ή 100% βαμβάκι στην πλειοψηφία των προϊόντων. Κάθε σερβιέτα Wasteless Design έχει μίνιμουμ 2 χρόνια διάρκεια ζωής και αντικαθιστά πολλαπλά προϊόντα μιας χρήσης μειώνοντας κατά πολύ τα απορρίμματα που παράγουμε και συμβάλλοντας σε έναν low waste τρόπο ζωής. Συγκριτικά  μία συμβατική σερβιέτα αποτελείται μέχρι και από 90% πλαστικό και μια γυναίκα στη ζωή της θα χρησιμοποιήσει κατά μέσο όρο 12,000 σερβιέτες μίας χρήσης κατά την περίοδό της παράγοντας 150 κιλά απορριμμάτων.* Ο ολοκληρωμένος κυκλικός σχεδιασμός λαμβάνει υπόψη του και το τέλος του κύκλου ζωής του προϊόντος και για αυτό σας παρακαλούμε να επικοινωνήστε μαζί μας όταν πλέον έχει χάσει την λειτουργικότητά του για την υπεύθυνη απόρριψή του και την σωστή διαλογή των υλικών.

*Reusable and toxic free menstrual products report by Zero Waste Europe

  • Μπορώ να επιλέξω συγκεκριμένα σχέδια στα σετ;

Αν έχετε συγκεκριμένες προτιμήσεις σχεδίων αφήστε σχόλιο όταν κάνετε την παραγγελία σας και αν υπάρχει διαθεσίμοτητα των συγκεκριμένων σχεδίων θα συμπεριληφθούν, διαφορετικά θα αποσταλούν όποια σχέδια είναι διαθέσιμα. Αν θέλετε αποκλειστικά συγκεκριμένα σχέδια παρακαλώ επιλέξτε μεμονωμένα προϊόντα

Σχετικά με τα μαντηλάκια προσώπου

  • Από τι υλικά είναι κατασκευασμένα τα επαναχρησιμοποιούμενα μαντηλάκια προσώπου του Wasteless Design και γιατί έχουν τετράγωνο σχήμα;

Τα επαναχρησιμοποιούμενα μαντηλάκια προσώπου του Wasteless Design είναι φτιαγμένα από απορροφητικό φλις απο μπαμπού και βιολογικό βαμβάκι στη μία πλευρά και απαλό λεπτό πετσετέ ύφασμα από μπαμπού και βιολογικό βαμβάκι στην άλλη. Είναι τετράγωνα γιατί το πατρόν ακολουθεί την zero waste λογική ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη υφάσματος. Επίσης με αυτόν τον τρόπο ένα μαντήλι είναι αρκετά μεγάλο για να αφαιρέσει ένα ελαφρύ μακιγιάζ από όλο το πρόσωπο. Επειδή οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, είναι ραμμένα με GOTS πιστοποιημένη κλωστή από 100% βιολογικό βαμβάκι. Μπορείτε να τα βρείτε σε σετ των 5 ή 10 τεμαχίων και συσκευάζονται σε ένα μικρό πουγκί από βιολογικό βαμβάκι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τις αποθηκεύσετε.

  • Πώς πλένονται τα επαναχρησιμοποιούμενα μαντηλάκια προσώπου του Wasteless Design;

Πριν την πρώτη χρήση πλύνετε στο πιο μικρό πρόγραμμα του πλυντηρίου σας και στεγνώστε. Μετά την χρήση ξεπλύνετε με ζεστό νερό για να φύγει το περισσότερο make up. Πλύνετε στο πλυντήριο στους 40 με 60 βαθμούς μαζί με τα υπόλοιπα λευκά. Στεγνώστε καλά έξω στον ήλιο ή σε ζεστό χώρο.

Αγορά από φυσικά καταστήματα

  • Μπορούμε να βρούμε τα προϊόντα σας σε κάποιο φυσικό κατάστημα;

Tα φυσικά καταστήματα από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τις επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες σερβιέτες και τα σερβιετάκια του Wasteless Design είναι τα εξής:

Θεσσαλονίκη: Παντοπωλείο Εκλεκτίκ, Βενιζέλου Ελευθερίου 59

Αθήνα:

  1. Kyklo – Slow Living & Zero Waste, Ιπποκράτους 126, Αθήνα 114 72

  1. Καταλαχού, Μαυρομιχάλη 9

  1. Φαρμακείο Χαρά Παπαγεωργίου Χρυσ. Σμύρνης 143-151,Βύρωνας

Λάρισα: Vegan Way Πάτροκλου 24

Βόλος: Ecothes, Αδραμυττίου 44 Ν.Ιωνια, τηλ 2421102389

Τρίπολη: Ιάματα πλατεία Εθναρχου Μακαρίου 6

Αγρίνιο: Φαρμακείο Αλ.Σιδέρη-Γεω.Βάρδια Παναιτώλιο, Χαριλάου Τρικούπη 143

Αργολίδα: Handcrafted by manicmania Μίνωος 2, στον Τολο

Ηράκλειο:

  1. Συνεργατικό Μπακάλικο “Ο Χοχλιός” Μαστραχά 8

  1. ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ “ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ-ΝΑΤΑΛΙΑ”, Αγίου Μηνά 40.

Χανιά: The Green Spot , Καραϊσκάκη 65

Μυτιλήνη: Ροδιά βιολογικά προιόντα Ερμού 3

elEL