About us

Inspiring Conscious Living
Since 2018.

Η Wasteless Design με βάση τη Θεσσαλονίκη από το 2018 προσφέρει προϊόντα που διευκολύνουν και εμπνέουν έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής με λιγότερα απορρίμματα (zero waste lifestyle). Η επιλογή των πρώτων υλών γίνεται με κριτήρια τη βιωσιμότητα και την δίκαιη παραγωγή τους, πάντα προτιμούνται τα βιολογικά υλικά, τα υλικά δίκαιου εμπορίου και τα τοπικά υλικά που είναι διαθέσιμα. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φυτικά και χωρίς πειράματα σε ζώα. Οι επαναχρησιμοποιoύμενες υφασμάτινες σερβιέτες που παράγουμε αποτελούν μια πιο βιώσιμη εναλλακτική που σας προσφέρει ασφάλεια με λιγότερα απορρίμματα. Εκτός από τις υφασμάτινες σερβιέτες και τα σερβιετάκια θα βρείτε στο e-shop μας επαναχρησιμοποιούμενους δίσκους ντεμακιγιάζ, αδιάβροχες θήκες και νεσεσέρ ενώ η γκάμα των προϊόντων μας συνεχώς επεκτείνεται πάντα με γνώμονα την οικολογική συνείδηση.

A few words about the founder.

Είμαι η Βέρα Μπογιάρη και από μικρή λάτρευα το σχέδιο και το να κατασκευάζω αντικείμενα με αγαπημένο μου το να φτιάχνω ρούχα για τις κούκλες μου. Ακολούθησα αυτό το όνειρο στην ενήλική μου ζωή και το 2013 αποφοίτησα από το University for the Creative Arts με αντικείμενο το σχέδιο μόδας. Την ίδια χρονιά συνέβη η μεγάλη τραγωδία της κατάρρευσης του εργοστασίου Ράνα Πλάζα στο Μπαγκλαντές με πάνω από χίλια θύματα που άλλαξε για πάντα το πώς έβλεπα την βιομηχανία της μόδας και ξεσήκωσε το παγκόσμιο κίνημα Fashion Revolution στο οποίο μετέπειτα συμμετείχα ενεργά οργανώνοντας και συμμετέχοντας σε δράσεις του στην Ελλάδα. Έτσι άρχισα να αμφισβητώ το αν θέλω να εργαστώ σε μια βιομηχία που βασίζεται στην εκμεταλλευση μη προνομοιούχων ανθρώπων ενώ παράλληλα μέσα από προσωπική έρευνα ανακάλυψα τις σοβαρές επιπτώσεις της μόδας στο περιβάλλον που μου έδωσε την τελική ώθηση προς άλλες επαγγελματικές αναζητήσεις μιας και οι ηθικές και βιώσιμες εταιρείες που υπήρχαν εκείνο το διάστημα ήταν πολύ λίγες και το να μπορέσω να εργαστώ σε αυτές απίθανο. 

Από το 2014 υιοθέτησα τον zero waste τρόπος ζωής επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι η προσωπική ανάληψη ευθύνης και η προσωπική δράση είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για το περιβάλλον καθώς με το παράδειγμα μας μπορούμε να επηρεάσουμε τους γύρω μας και συλλογικά να επιφέρουμε ουσιαστική και αναγκαία κοινωνική αλλαγή. Για περιβαλλοντικούς λόγους πήρα επίσης την απόφαση να ενστερνιστώ τον vegan τρόπο ζωής που αργότερα μου άνοιξε τα μάτια ως προς το ηθικό κομμάτι ενάντια στην εκμετάλλευση των μη ανθρώπινων ζώων. Η μαγειρική ήταν κάτι που βρίσκω πολύ δημιουργικό και επίσης μου άρεσε και η πρόκληση της δημιουργίας πιάτων με φυτικά και τοπικά υλικά και έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την vegan μαγειρική κάτι που μετέπειτα έκανα επαγγελματικά δουλέυοντας στο πρώτο αποκλειστικά βίγκαν εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, το Elephant in the Room, όπου συνέβαλα πολλά αγαπημένα πιάτα στο μενού. 

Τον Δεκέμβριο του 2017 για λόγους υγείας αναγκάστηκα να παραιτηθώ από την δουλειά μου ως μαγείρισσα και έτσι έπρεπε να σκεφτώ έναν τρόπο για να βιοποριστώ που να συνδυάζει τις αξίες, τις ικανότητες και τις γνώσεις μου. Από αυτήν μου την ανάγκη γεννήθηκε το Wasteless Design που είναι ένα εγχείρημα που με αντιπροσωπεύει 100% και έχω δώσει το 100% του εαυτού μου για να το χτίσω και να το φτάσω εδώ που είναι σήμερα. Σας ευχαριστώ και σας εκτιμώ απέραντα όλες και όλους εσάς που το στηρίζετε από την απαρχή του και κάνω το παν ώστε τα προϊόντα που προσφέρουμε να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας και να ικανοποιούν τις ανάγκες σας. Οι ιδέες σας και η εποικοδομητική κριτική σας είναι πάντα καλοδεχούμενες.

If you want to know more detailed information about Wasteless Design and about me you can read my interview in ELLE magazine, April 2020 issue, here or watch the following short documentary dedicated to the brand.

You can also watch my presentation on the Zero Waste lifestyle from the Vegan Life Festival held in Thessaloniki in 2019.

en_USEN